De ZOMER CURSUS in het park is afgelopen, volgend jaar weer hoop ik!

Start wekelijkse lessen in de zaal, 21 sept.

Qi Gong         (basisoefeningen voor het hele lichaam -Shibafa-)

woens. 9.30 - 11.00     incl. korte pauze, thee

PROEFLOKALEN, ZAAL 3, VISPOORTPLEIN 16, ZUTPHEN

Kosten á 15 euro per les  Totaal 13 lessen = 195  (in 2 of 3 delen betalen in overleg evt. )   Proefles: 10,-       geen les op 12 okt.

Instromen kan iedere week.    nb  Geen losse lessen meedoen. 

Wie het per keer bekijkt en toch losse lessen wil, betaalt (in de groep tot 6 pers.) 17,50 om in de algemene zaalkosten tegemoet te komen.  ( Het lesgeld kan minder worden vanaf 6 personen, soms werken we maar met 4 of 5, vandaar. )

 

De les heeft een rustige opbouw met 'warming up' en meditatie (staan als een boom). We volgen een serie van 6 lessen met oefeningen voor het hele lichaam die we herhalen. Over het algemeen kan je een verhelderend effect gaan voelen na ca. 20 minuten, als je meer geoefend bent, gebeurt dat sneller.

We doen in elke les subtiele gemakkelijker bewegingen maar ook wat complexere, voor de opening van meridiaankanalen en doorstroming. We werken vanuit het centrum en het bewustzijn bij de onderste dantian, zodat je echt dieper kan ontspannen en een soepel geheel blijft in de circulaire bewegingen. Dit is een leerproces van jaren, waar je je hele leven iets aan hebt.

Veel aandacht gaat naar het zacht worden en het laten zinken van de energie (de zwaartekracht: yin). De opwaartse energie (yang) ga je rustiger ervaren, als iets wat je niet extra dóét. Ik geef daarbij wat assistentie zodat iedereen, beginners en gevorderden, een passende aanwijzing krijgt. Ik volg een oude, klassieke methode, in navolging van mijn leraar.

Veel mensen gebruiken teveel kracht en worden daarom langzamerhand vermoeid, natuurlijk. Goede energie wordt vaak opgevat als een zichtbaar en heel extravert gebeuren. Dat wordt in Qi Gong en Taiji niet gedaan, omdat het gaat om een evenwichtig, zacht en sterk gevoel van binnenuit. Het volgt altijd de natuurlijke principes van beweging en energie, daar krijg je heel duidelijke aanwijzingen voor. Dat geeft bovendien enorm veel inzicht.

Qi Gong doe je zelf regelmatig als je iets wilt opbouwen voor je gezondheid. Het zelf oefenen nadat je een tijdje les hebt, gaat misschien vanzelf, maar veel mensen vinden dat moeilijk. Ik kan niet ophouden -net als alle serieuze beoefenaars-  te vertellen, dat dit wel heel belangrijk is. Al doe je het maar 30 minuten per dag, dat geeft al een enorm verschil.

Een voordeel is dat er van deze lessen een video is van mijn leraar, je kan die bestellen om een voorbeeld te volgen. Oefen geen Qi Gong alleen van een video of u-tube. De directe hulp en het voorbeeld van een leraar is heel belangrijk en ook veel leuker, ook van de gezamenlijke beoefening in de groep krijg je goede energie extra mee!

 

Qi Gong is basis Taiji / Tai Chi   Voor velen lijkt Taiji spannender omdat het zich voordoet als dynamische langzame dans.  Zonder Qi Gong is Taiji heel moeilijk te leren.   Voor gevorderden blijft het goed Qi Gong te verdiepen en te herhalen om verder te ontwikkelen.

video  de oefeningen die we doen zijn verkrijgbaar op een DVD van mijn leraar  http://taijicentre.nl/index.php/nl/  Dit kan een ondersteuning zijn naast de les.

 

workshops worden soms gepland door het jaar heen ... BADUANJIN of 8 Brocaten,  Lohan Qigong (een oude dierenvorm), Chansigong (=basis tai chi, reeling silk). Laat weten of je interesse hebt, dan neem ik je op in de maillijst.

 

privéles  in overleg
Lesaanbod naar persoonlijke keuze / afgestemd op je mogelijkheden, kan ook per twee.  Ik train vrijwel dagelijks in de ochtend in het park, wil je dan kennismaken en afstemmen wat ik voor je kan betekenen in Qi Gong / Taiji?

Maak een afspraak via mail of whatsapp. Kosten in overleg.

gastdocent  /  workshops op aanvraag:   Qi Gong / Taiji kan een mooie aanvulling zijn in scholing of thematische bijeenkomsten:  dans/cultuur/kunst/ sport /gezondheid/ fysiotherapie/ massage/ shiatsu; Oosterse filosofie etc. Heb je een idee daarvoor? Laat het weten.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb